úterý 7. srpna 2012

BVÚ / e-zin Krásného nakladatelství je na světě!


Stahujte zde (ulozto.cz):  mobi (kindle) + ePUB (běžné čtečky) + pdf (tablety a redakční počítače)


Fascinuje mě, jak se všichni můžou zbláznit ze čteček a formátů, ale prakticky nikdo nediskutuje o náplních těchto kouzelných krabiček. Jakoby při (e)čtení o čtení vůbec nešlo. Zaspali dobří nakladatelé? Zaspala kritika? Pokud vím, tak valná část kulturních redakcí dosud ani nemá erární čtečky k recenzování (e)knih...

Je to smutné. Stejně jako to, že jsme tuhle zemi a sami sebe proměnili usilovnou erozí na firmu. Takže mí spisovatelé jsou konkurencí jiných spisovatelů a Ti jsou zase konkurencí mých spisovatelů. Že by mohl existovat nějaký společný kulturní plácek, do nějž všichni vkládáme objektivní hodnotu naší práce pro společnost – pro její vnitřní sílu a odvahu – o tom ani nemluvit. Anebo ano? (pokračování zde)



Elektronický jezdec Krásného nakladatelství by chtěl. On na to má. Je nesmlouvavý a křehký právě tak jako autoři, kterým chce dávat prostor. Je tu mnoho pálivých témat. Mnoho klíčových věcí jsme blahosklonně v devadesátých letech nahrnuli pod koberec. Teď se nám to vrací. Nepředkládám intelektuální poplk, ani všestrhávající účelovou kritiku. Spisovatelé nejsou postavičky na hraní, nejsou jenom produkty tvořící produktové zboží. Ti nejdůležitější jsou lakmusovými papírky stavu našich životů, jsou to reformátoři a vizionáři, někdy jsou jen ústy podprahových skutečností. Tedy ti, které pro vás vybírám. Tenhle obor tady dostává po papuli. Jako všechno tvořivé. Protože tvořivé a živé nechce posluhovat krátkodobým zájmům. Tvořivé a živé slouží. Je to běh na dlouhou trať – a nikdy nevíme, co přesně odmítáme. A zda to, co odmítáme jednou nebudeme zatraceně potřebovat.

COURIER je otevřený všem, co budou chtít. Představuje osobnosti a knihy, které jsou někdy nespravedlivě odsunuty na okraj. Ne proto, že se na nich nedá vydělat. Ale prostě proto, že nechtějí posluhovat – tak co s nimi? Ve firemní zemi je ceněno jen to, co slouží firmě. A jaké jsou vlastně zájmy firmy? Nezávislost? Moudrost? Vzdělávání? Statečnost? To zrovna! Firma si odstraňuje překážky. Činí si vše snadnější a uchopitelnější. Firma prodá cokoli, aby přežila. V jejím konání je marnost. Až obsadí všechny pozice, až dostane veškeré položky pod kontrolu – zhyne jako stará mrcha a strhne vytěžené a poničené sebou. Všichni světoví spisovatelé pracovali na tom, aby to tak nebylo. Činili naše životy bohatšími, velkolepějšími a méně zranitelnými. Učili nás stát s otevřeným hledím proti zkázám, zabíjení pro zisk, formovali lidstvo velkými výzvami, měnili v přítomnosti budoucnost. Oni to uměli, protože jejich talent stál ruku v ruce s odvahou. Platili zato. Vrstevníci je obvykle považovali za blázny a málokdy za svých životů se dočkali uznání. Ale dělali to nezištně pro nás žijící dnes. Tenhle řetězec žádná firma nesmí přetrhnout. Pamatujte si – člověk nebyl nikdy a nikde svobodný, ale jeho síla byla vždy v nepoddajnosti, fantazii a velkorysosti. Myslete si o Komenském, Haškovi, Čapkovi, Hrabalovi, Kunderovi, Krylovi a jim podobným co chcete – ale jen jim vděčíme za to, že žijeme ve své zemi. Tohle pro vás žádný politik ani hypermaket neudělá. Tohle umí jen kultura. Jsem si jist, že talentů máme v našem národě stále dostatek, ale k tomu, aby se z talentů staly osobnosti, musejí přestat živořit kdesi na okraji. Je samozřejmě jen na nich, zda se stanou silnými pilíři těžce zkoušeného národa, COURIER by jim rád do budoucna nesnadnou úlohu trochu ulehčil.

Tak, teď jsem mluvil jako nadšenec, fanda, milenec příběhů a fascinující nedouk všech možností, které vyprávění člověk dává – a teď musím promluvit jako majitel firmy.

V COURIERU číslo jedna najdete rozsáhlé ukázky z první letní kolekce (e)knih Krásného nakladatelství. Naleznete zde moji premiérovou Bílou nemoc 2013 (vychází pro český trh pouze elektronicky), můj premiérový SEXPOP a dva starší (pamětnické) kousky. Václav Kahuda – jeden z těch možných talentů, o nichž jsem hovořil – zde představí svou edici KAHUDA (e)KOMPLET – a svou drsnou knížku zmuchlaných povídek EXHUMACE. Jako perličku berte první knihu z kolekce hororů roků CHŘESTOT KOSTOT. Má v sobě hravost, kterou mám rád a poměrně potrhlou historii vzniku. A je vůbec celá poměrně bláznivá...

Hned za ukázkami padnete na anketu s náhodně přepadenými čtenáři čteček. Dostali záludnou otázku, co by na svých plastových mazlíčcích z fleku vylepšili – a já a mí spolupracovníci jsme se nestačili divit. Radost mi udělal Václav Kahuda, který v Interview se spisovatelem zodpověděl všetečné dotazy jako např. proč se on, milec papírových knih, nechal zpunktovat do vydávání (e)knih v době, kdy se všichni tzv. ochránci české kultury bránili elektronice zuby nehty (zato teď sviští na vysoké vlně). Jeho odpovědi jsou překvapivě zasvěcené a v plné nahotě ukazují, o co v kšeftu s knihami jde. Václav vnímá (e)knihy podobně jako já: velkou příležitost nechat opět mluvit autory. Moji osobitou loňskou zkušenost s opravdu dobrými knihkupci vtělenou do frašky KNIHOTLAČKA Aneb řádný řev a žádná rvačka berte jako zábavný benefit na závěr.

V prvním COURIERU je samozřejmě velká převaha mých (e)knih (nakladatelství jsem obnovoval původně zejména pro svoje potřeby), ale já se časem stáhnu do pozadí – moje parketa je psát pro pár čtenářek a čtenářů, kteří mají rádi clowny, grotesky a slzy skrze smích – a to mi zcela vyhovuje. Na férovku – já už v mainstreamu byl, já už si čumák omočil.

COURIERy Krásného nakladatelství budou vycházet vždy s každou další kolekcí (e)knih a jsou zcela zdarma. Můžete si je kopírovat, vyvěšovat na své stránky, psát o nich oslavné ódy nebo jim nadávat – jen byste se neměli vrtat v souborech a různě je vylepšovat, nebo opatřovat vlastními jmény namísto jmen autorů. Jejich obsah je stále chráněný autorským právem firmy jménem ČR.

Hezké čtení. Já vím, jsou to jen knihy, ale mám to rád.

Váš BVÚ

2 komentáře:

  1. Trochu škoda, že odkaz na formát ePub vede k nabídce souboru .pdf Šlo by to opravit? Rád bych ten ePub formát.

    OdpovědětVymazat
  2. Opraveno. Děkuju za upozornění. BVU

    OdpovědětVymazat